Přihlásit \/ 
x
nebo
x
x
Registrovat \/ 
x

nebo

Jak vybrat správné přezůvky do školy a školky?

Vybrat vhodné přezůvky do školy, může přidat vrásky na čela mnoha rodičům. Proč jsou některé tak drahé? Budou mu stačit i ty levnější? Zapínání na suchý zip, přezku nebo nazouvání? A proč se tak rychle opotřebují? Toto je každoroční dilema pro rodiče dětí ve školním věku. Proto jsme se rozhodli přinést do této problematiky trošku světla.

Vhodná velikost přezůvek

V první řadě je velmi důležité, aby obuv správně seděla a dostatečně nožičky zpevňovala, ale zároveň nohu neomezovala. Dítě v stráví většinu dne, může to být až 8 hodin. Kosti na nohou malých dětí se spojují až v pubertě, svaly na dětských nožičkách nemusí být ještě dostatečně pevné. a tím pádem mohou být náchylné k hypermobilitu. Pevná podpůrná obuv pomáhá chránit chodidla během růstu. Dobrá školní obuv tedy poskytuje stabilní domov pro nezralé kosti. Bez této podpory hrozí dětem rozvoj plochých nohou, bolestivých kolen, bérce a dokonce i bolesti zad. Mít obuv, která správně sedí, je velmi důležité.

Dětské nohy rostou rychle a mohou měnit nejen svou délku nebo i tvar, proto botičky, které v srpnu seděly jako ulité, mohou v prosinci už být malé. Je třeba jednou za čas zkontrolovat, zda přezůvky sedí nejen na délku, ale i na šířku. U dětí do tří let se doporučuje provést takovou kontrolu jednou za 3 měsíce. Dětem do 5 let každé 4 měsíce a jednou za pololetí, dokud dítě nepřestane úplně růst. Postup jak správně odměřit délku chodidel a zvolit správnou velikost obuvi naleznete v našem článku.

Vhodná podrážka a stélka pro přezůvky

U přezůvek důležitou roli hraje i podrážka. Podrážka by měla být hrubší, kvalitní a zároveň odolná proti poškození. Většina škol vyžaduje, aby byla světlé barvy (bílá podrážka nebo kaučuková podrážka). Důležité také je, aby v botách nesjíždělo na různých površích či mokré podlaze. Stélka může být buď ortopedická, která se doporučuje při problémech s plochýma nohama či chození po špičkách. Jiným dětem zase vyhovuje stélka, která je rovná až barefootová. Pokud dítě není zvyklé na chození „naboso“, přezůvky do školy bychom nedoporučovali jako první barefootové boty, protože i pro takové něco si chodidlo potřebuje zvyknout a třeba jít na to pozvolna.

Svršek přezůvek

Při výběru přezůvek, určitě je třeba myslet na to, že chodidlo v nich stráví větší část dne a je třeba, aby i když jsou pevné, byly zároveň prodyšné a zabránilo se nadměrnému pocení nohou. Je to nejlepší prevence rozličných kožních onemocnění a nadměrného zápachu. Ideální pro pruživky jsou textilní materiály, které jsou prodyšné. Pokud dbáme na trvanlivost a vybereme koženou obuv, je vhodné, aby vnitřní část byla z materiálu měkkého a absorpčního. Na výběr jsou i přezůvky sandálového typu se zpevněným kotníkem.

Konkrétní typy přezůvek

Předškolní věk

Určitě jsou vhodné bačkůrky s vyšším kotníkem. Volba číslo jedna u našich zákazníků jsou bačkůrky z dílné české firmy Rak, které mají praktické zapínání na suchý zip kolem kotníku. K dispozici jsou modely s otevřenou či uzavřenou špicí. Nožičky jsou větrané i díky otvorům po bocích bačkůrek. Ne tak dávno firma představila i inovativní modely bačkůrek, které nemají klasickou látkovou stélku. Mají stélku elastickou, která je tvořena z kombinace „paměťové“ pěny a přírodní podšívkové ECO kůže (chromfree). Máme zkušenost, že tyto bačkůrky nevyhovují dětem, kterým se ve zvýšené míře potí nožka.

Pokud preferujete barefootové modely bačkůrek, máte u nás k dispozici bačkůrky českého původu od firmy Milash nebo české Pegresky . Pantofle Milash jsou obdobou těch od firmy Rak, s tím rozdílem, že jsou barefootové. V nabídce jsou i ultra široké bačkůrky buď s barefootovou nebo ortopedickou stélkou.

Pegresky jsou zase ideální volba pro úzký kotník, se zachováním širokého palcového vějířka. Papučky jsou ušity z poctivy vybraných látek. Jsou velmi měkké a mimořádnée ohebné.

Pokud dětská nožička vykazuje nějaký problém a je třeba podpořit správnou tvorbu klenby nabízí firma Protetika model ortopedických rehabilitačních sandál ORS T 72. Tyto sandálky jsou málo ohebné, velmi výrazně zpevňují kotník a díky přezkám v oblasti nártu se přizpůsobí i širším nožičkám.

Školní věk

Všechny vyšší modely jsou k dispozici i ve velikostech, které sednou na nohy školáků.

Z firmy Rak jsou v nabídce ještě papučky na nazouvání s gumotextilní gumičkou. Firma Protetika má v nabídce více modelů, buď se zpevněným kotníkem – ORS T 32  nebo jen s přezkou na kotníku – ORS T 27 , ORS T 97 >, ORS T 99 . Tyto modely jsou z kůže, která je buď s aplikací nebo jen je barevná. V kontaktu s pokožkou je jemná látka, která má dobré pot pohlcující vlastnosti. Dostupné jsou až do velikosti 38. Možné je jako přezůvky použít i plátěné sandály od chorvatského výrobce firmy Froddo. Sandály mají ohebnou podrážku, dostatek otvorů, které zabezpečují větření chodidel a mnohé i vyvýšenou podrážku v přední i zadní části, takže se boty tak brzy nepoškodí. Některé modely dokonce voní, případně mají na botě vyhrazené místo k napsání jména.

Výměna přezůvek

Kdy je vhodné přezůvky vyměnit za nové? Pokud se prsty na nohou dotýkají až špice bot, v extrémním případě nejdelší palec přečuhuje (chybí doporučený nadměrek 1,2 – 1,7cm), je odřený bok bačkůrek či prodratá podrážka.  

Na závěr

Doufáme, že jsme Vám tímto článek alespoň troška pomohli a usnadnili výběr vhodných přezůvek. V případě jakýchkoli otázek nás neváhejte kontaktovat.

Komentáře (0)

K tomuto článku zatím nejsou publikovány žádné komentáře

Komentujte

  1. Přidáváte komentář jako host. Registrovat or přihlásit se do Vašeho účtu.
0 Použitých znaků
Přílohy (0 / 3)
Share Your Location

Ověření stránky

Cardpay Tatra banka Overenie legálnosti stránky
Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Bačkůrky.eu

Kontakt

Fakturační údaje

JARLU spol. s r.o.
IČO: 50764276
DIČ: 2120467349
IČ DPH: SK2120467349

Sv. Martina 1360/67
013 06 Terchová
Slovensko

Adresa prodejny:

A. F. Kollára 229
013 06 Terchová
Slovensko

Kontakty:

info@backurky.eu
+421 911 953 484

Pracovní doba:

Po - Pia: 8:30 - 17:00

Nabízené značky bot a doplňků

Nabízíme Vám boty různých výrobců, kteří se věnují výrobě ortopedické obuvi dlouhá léta, díky čemuž budou Vaše nožičky jako v bavlnce. Boty, které naleznete v našem obchodě jsou především značek, Protetika, Batz, RAK, Nazo, Peon a Scholl. Kromě toho nabízíme různé kojenecké potřeby.
Čeština